ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος:Στρατός και λαός καθαίρεσαν τον Μόρσι

 Το τέλος της προεδρίας του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, σε διάγγελμά του προς το λαό. Πανηγυρισμοί αυτή την ώρα στην πλατεία Ταχρίρ. 
                          ΕΝΩΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 
Στο μήνυμά του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανακοίνωσε  την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία. 
Ο αλ Σίσι υποστήριξε, περιστοιχισμένος από τον μεγάλο σεΐχη Άχμαντ αλ Τάγεμπ και τον Πάπα των Κοπτών Ταουάντρο Β', ότι ο στρατός επενέβη εισακούγοντας τη βούληση του λαού που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνηση του Μόρσι εδώ και εβδομάδες. 
Οι ανακοινώσεις του στρατηγού αλ Σίσι έγιναν δεκτές με πανηγυρισμούς από τα πλήθη των συγκεντρωμένων στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου, ενώ πυροτεχνήματα γέμισαν τον βραδυνό ουρανό. «Στρατός και λαός, μια γροθιά» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε.

 Σε δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.
Πριν τις ανακοινώσεις του αλ Σίσι, τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης των ενόπλων δυνάμεων είχαν κυκλοφορήσει στους δρόμους του Καϊρου, ενώ είχε επίσης απαγορευτεί στον Πρόεδρο Μόρσι και τους στενούς του συνεργάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά την εκπνοή του 48ωρου τελεσίγραφου που είχε απευθύνει ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων προς την πολιτική ηγεσία για να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.
Σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ Σίσι «πλήρες πραξικόπημα».
Το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25, που ανήκει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, απ' όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι, διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του αλ Σίσι.
Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ,άλλα δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το αλ Χάφεζ και το αλ Νας, επίσης σταμάτησαν να εκπέμπουν σήμα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού.
Στο σχέδιο του «οδικού χάρτη» για την πολιτική μετάβαση που συμφωνήθηκε με τους θρησκευτικούς ηγέτες, την αντιπολίτευση και τα κινήματα των νέων προβλέπεται ότι θα προκηρυχθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, μετά από μια σύντομη μεταβατική περίοδο.
Επίσης αναστέλλεται η ισχύς του Συντάγματος και ορίζεται ως μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου.