ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Προτάσεις που θα αποτρέπουν τη νοθεία του ελαιολάδου ανακοίνωσε το IOC

Συστάσεις για αυστηρότερες χημικές παραμέτρους για τους ελέγχους στα παρθένα ελαιόλαδα, περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων, που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC).


Στις συστάσεις περιλαμβάνονται και αλλαγές, που ο Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Dacian Cioloş, είχε προτρέψει τον IOC να τις επισπεύσει, ώστε να συμπεριληφθούν στο «Σχέδιο Δράσης» της ΕΕ στον τομέα του ελαιολάδου.
Τα μέτρα αποφασίστηκαν κατά την 100η Σύνοδο του Συμβουλίου των Μελών, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Επίσης, μεταξύ των θεμάτων που μπήκαν στο τραπέζι των συζητήσεων της Συνόδου ήταν και το εάν θα μπορούν στο μέλλον χώρες, όπου το ελαιόλαδο καταναλώνεται αλλά δεν παράγεται, να ενταχθούν σαν μέλη στο IOC.
Οι προτεινόμενες αλλαγές στις παραμέτρους των ελέγχων θα παραδοθούν στην Κομισιόν. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συζητήσεις στην ΕΕ και αν υπάρξει συμφωνία θα ενταχθούν στην τροποποίηση του Κανονισμού 2568/1991, που αφορά τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου, καθώς και τις μεθόδους ανάλυσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του IOC, πολλές από αυτές τις προτάσεις βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν υπήρξε πρόβλημα στην απαρτία, επειδή αποχώρησαν οι εκπρόσωποι από το Ισραήλ και την Τουρκία.
Οι αλλαγές, που το IOC ζητάει να εφαρμοστούν από την ελαιοκομική περίοδο 2013/2014 (από τον Οκτώβριο), θα έχουν στόχο «τη συνεχή βελτίωση του ελέγχου της ποιότητας των παρθένων ελαιολάδων», όπως επισημαίνει.
                                        Οι αλλαγές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Αυξημένο επίπεδο καμπεστερόλης - το όριο να αυξηθεί 4 σε 4,5% - που σύμφωνα με το IOC θα βοηθήσει στην αποτροπή της νοθείας στα παρθένα ελαιόλαδα
- Όριο Στιγμασταδιόλης: να μειωθεί από 0,10 σε 0,05 mg για το παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. (Στο σχέδιο δράσης του Επιτρόπου κ. Cioloş αναφερόταν ότι αυτό το μέτρο θα βελτιώσει την ανίχνευση των φυτικών ελαίων στα ελαιόλαδα.)
- Αλκυλεστέρες: το ανώτατο επίπεδο να μειωθεί από το σημερινό 75 mg / kg για το άθροισμα αιθυλικής και μεθυλεστέρων, σε 40mg/kg μόνο αιθυλεστέρων για το 2013/2014, στη συνέχεια να πάει στα 35mg/kg για την περίοδο 2014/2015 και στα 30 mg / kg από την αρχή του 2015/2016.
- Θα πρέπει να υπάρξει μια παγκόσμια μέθοδος για την ανίχνευση ξένων ελαίων στα ελαιόλαδα
- Περιεκτικότητα σε κηρούς: να εισαγάγει ένα νέο όριο των 150 mg / kg (τα όρια για τα επίπεδα των κηρών αποτελούν ένα βασικό δείκτη για την ποιότητα και την καθαρότητα του ελαιολάδου)
- Το μυριστικό οξύ: το όριο να μειωθεί από 0,05% σε 0,03%. (το Σχέδιο Δράσης του Cioloş ανέφερε ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει στην ανίχνευση του φοινικέλαιου).
 - Έγκριση της αναθεωρημένης μεθόδου οργανοληπτικής αξιολόγησης
                                                       Διαφωνία για όριο καμπεστερόλης
Η Αυστραλία, με την υποστήριξη της Αργεντινής, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Ζηλανδίας, ζητούσε ένα αυξημένο όριο 4,8% για την καμπεστερόλη, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από τα υπόλοιπα μέλη του IOC. Με την καμπεστερόλη μπορούμε να ανιχνεύσουμε αν στο ελαιόλαδο έχει προστεθεί repaso.
Τα συγκεκριμένα κράτη ζητάνε την υιοθέτηση αυτού του μέτρου μετά την έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Davis, σύμφωνα με την οποία εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που εξάγονται από Ισπανία και Ιταλία στις ΗΠΑ, δεν ανταποκρίνονται στις ετικέτες τους αλλά είναι ύποπτα νοθείας, πιθανότατα με υποδεέστερα ραφιναρισμένα, χημικά επεξεργασμένα, ελαιόλαδα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, όταν δημοσιεύτηκαν το 2012, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις των επιχειρήσεων και οργανώσεων παραγωγών του τομέα ελαιολάδου σε Ισπανία και Ιταλία και ξεκίνησαν ένα εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ από την μια πλευρά και των ισπανικών και ιταλικών εταιρειών από την άλλη, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
 πηγή:agrotypos.gr