ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Κατ' αποκοπήν "χαράτσι" ανά στρέμμα στα αγροτεμάχια και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Με βάση την επιφάνεια και όχι με βάση την αξία θα γίνει– σε αρχικό στάδιο, τουλάχιστον- η φορολόγηση των αγροτεμαχίων, σύμφωνα με τις αποφάσεις που πήρε η διακομματική επιτροπή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που συνεδρίασε την Τρίτη 14 Μαΐου .
Το τελικό ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της έκτασης και συγκεκριμένα θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια: καλλιεργήσιμα ή μη, αρδευόμενα ή μη, παραθαλάσσια ή μη, κοντά σε εθνικές οδούς, μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας, πεδινά, ορεινά ή ημιορεινά.
Συνολικά από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα επιδιωχθεί η βεβαίωση φόρων 3 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 1,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα εντός σχεδίου ακίνητα.
 Από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων (εκτός σχεδίου εκτάσεων) θα αναζητηθούν το 2014 και τα επόμενα έτη 750 εκατ. ευρώ.  
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, θα περιλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις.
Οι πρώτες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που έπεσαν στο τραπέζι της διακομματικής κάνουν λόγο για συνολική εκτός σχεδίου γη 66 εκατ. στρεμμάτων. Υπάρχουν όμως και εκτιμήσεις ότι μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στα 80 εκατ. στρέμματα.
Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει μεσοσταθμικό φόρο 10 ευρώ ανά στρέμμα κατά μέσον όρο, με κλιμάκωση που θα ξεκινά από τα 4 ευρώ και θα φθάνει μέχρι και τα 50 ευρώ το στρέμμα.
Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, ο κ. Απ. Βεζυρόπουλος από τη ΝΔ, ο κ. Ανδρ. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Δημ. Χατζησωκράτης από την ΔΗΜΑΡ, αποφασίστηκε έως το τέλος Μαΐου να παραδοθεί η εισήγηση της τρικομματικής επιτροπής για τον φόρο, προκειμένου στην συνέχεια να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου σε νέα σύσκεψη την επόμενη Δευτέρα (20/5) ενώ συνολικά οι αποφάσεις για το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα που θα ισχύσει από 1ης Ιουνίου  2014 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα αγροτεμάχια χωρίζονται σε:
- 25 εκατ. στρέμματα μονοετούς καλλιέργειας
- 9 εκατ. στρέμματα ελιές
- 3 εκατ. στρέμματα πολυετούς καλλιέργειας
- 23 εκατ. στέμματα βοσκότοποι
- 6 εκατ. στρέμματα ιδιωτικά δάση
- περί τα 9 - 15 εκατ. στρέμματα δεν έχουν δηλωθεί
- 150.000 στρέμματα λατομεία