ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Γερμανικό φρένο στα σενάρια για επιμήκυνση

Το  Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να κλείσει άμεσα τα μέτρα των 11,5 δισ., με πρώτο στόχο την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. Η οριστικοποίηση των μέτρων, όπλο στη «φαρέτρα» του πρωθυπουργού στα κρίσιμα ραντεβού με Μέρκελ και Ολάντ

Γνωρίζοντας ότι το «εισιτήριο» για τον οποιονδήποτε «υπαινιγμό» σχετικά με την ανάγκη παράτασης κατά δύο έτη (μέχρι το 2016) της εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας είναι η οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να δώσει συγκεκριμένα «δείγματα γραφής» της κυβερνητικής προεργασίας ξεκινώντας από την προσεχή Δευτέρα.

Αλλωστε, αυτό το Σαββατοκύριακο το οικονομικό επιτελείο υπό τον Γ. Στουρνάρα πρόκειται να ολοκληρώσει την εξειδίκευση όλων των μέτρων ανά τομέα, ώστε εκτός από τον πρωθυπουργό να λάβουν «αντίγραφο» και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.

Παρότι δε, παραμένει «ανοιχτή» η ημερομηνία για την επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν αποκλείεται να οριστεί και να γίνει ακόμη και πριν από την άφιξη στην Αθήνα, στις 22 Αυγούστου, του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Είναι αυτονόητο ότι το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, που έχουν ήδη λάβει «μηνύματα» από τους δανειστές μας, επιδιώκουν το «κλείδωμα» των μέτρων να έχει την «υπογραφή» και των τριών πολιτικών αρχηγών σε χρόνο που να διευκολύνει τις επαφές του πρωθυπουργού στην Ευρώπη.

«Ουδέν σχόλιον»
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Μέγαρο Μαξίμου απαντούσε χθες με τη φράση «ουδέν σχόλιον» στο δημοσίευμα των «Financial Times», αποφεύγοντας να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει.

Θα ζητήσει ο κ. Σαμαράς την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη, στο διαδοχικό τετ α τετ με την Α. Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις 24 και 25 του μηνός;

Κυβερνητικός παράγοντας εξηγεί ότι βασικός, εθνικός, στόχος του πρωθυπουργού είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ και η οριστική διάσωση της χώρας.

Το πότε και σε ποιο ραντεβού θα επιχειρηθεί από τον πρωθυπουργό να ανοίξει η συζήτηση για την παράταση του προγράμματος -προσθέτει χαρακτηριστικά ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας- δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς προηγούνται άλλα σημαντικά «βήματα».

Την ίδια «γραμμή» φαίνεται ότι ακολουθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος και θα συνοδεύσει τον κ. Σαμαρά στο Βερολίνο και το Παρίσι (δεν αποκλείεται αμέσως μετά να γίνει στις Βρυξέλλες ραντεβού με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ διερευνάται και η δυνατότητα συνάντησης άμεσα και με την Κριστίν Λαγκάρντ).

Σε κάθε περίπτωση, για το ζήτημα της επιμήκυνσης γίνεται παράλληλα με τη διαδικασία εξοικονόμησης των 11,5 δισ. ευρώ και αθόρυβα η σχετική προετοιμασία, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να έχει έτοιμη τη διαπραγματευτική «φαρέτρα» όταν θεωρηθεί κατάλληλος ο χρόνος για να τεθεί επισήμως το θέμα.

Κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι στα ραντεβού του κ. Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ δεν πρόκειται εκ των πραγμάτων να αποφασιστεί κάτι σχετικό, χαρακτηρίζοντας πιο κατάλληλο το «πεδίο» της Συνόδου Κορυφής τον Οκτώβρη.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι βέβαια έχουν πλήρη ενημέρωση για το ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο τουλάχιστον μέχρι το άτυπο Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται η παρουσίαση της έκθεσης της τρόικας για το νέο ελληνικό «οδυνηρό» πακέτο μέτρων.

ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ
Κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις

Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει από «σήμερα» όμως την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και των τριών πολιτικών αρχηγών να μην αφήσουν περιθώρια αδικαιολόγητων καθυστερήσεων ως προς το κλείδωμα των μέτρων, που οι εταίροι μας εκλαμβάνουν ως σαφή τήρηση των δεσμεύσεών μας και ως προϋπόθεση για το επίσημο αίτημα της χώρας περί επιμήκυνσης - και σε αυτό το Μέγαρο Μαξίμου εμμένει.

Αξίζει να σημειωθεί εν τω μεταξύ ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο διαβλέπουν -εάν και εφόσον πάντα λάβουν το πρώτο «πράσινο φως» από την Ευρώπη- κάποιες διόδους για την πορεία προς τον στόχο της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να χρειαστεί να περάσει από τα 17 εθνικά κοινοβούλια απόφαση για περαιτέρω χρηματοδότηση.

Ως γνωστόν, σχετική εξέλιξη ζητεί μετ' επιτάσεως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εκτιμά ότι δεν απαιτείται η νέα βάσανος στα κοινοβούλια των 17 χωρών.

Σύμφωνα με την πρότασή του, την οποία έχει ήδη γνωστοποιήσει στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Οικονομικών και στους επικεφαλής της τρόικας (στην τελευταία συνάντησή τους του απάντησαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουν...), ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει ότι αφενός από τη διαδικασία του PSI έχουν «περισσέψει» περίπου 6,5 δισ. ευρώ καθώς καταγράφηκε πλεόνασμα και αφετέρου από το «γύρισμα» των ομολόγων επίσης.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Προσήλωση στη συμφωνία και εφαρμογή του Μνημονίου

Αμετακίνητη από τα συμφωνηθέντα εμφανίζεται διά του εκπροσώπου της η Ανγκελα Μέρκελ, μετά το δημοσίευμα των «Financial Times» που θέλει τον Ελληνα πρωθυπουργό να σκοπεύει να ζητήσει παράταση δύο ετών για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Η Γερμανίδα καγκελάριος «παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά στις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

«Για την κ. Μέρκελ και για όλη την κυβέρνηση αυτό που ισχύει είναι το «μνημόνιο κατανόησης» όπως αυτό συνήφθη» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε δε ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί προτού η τρόικα ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο την αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Η έκθεση της τρόικας θα αποτελέσει τη βάση οποιασδήποτε μελλοντικής απόφασης», σημείωσε ο Ζάιμπερτ.